KİLİS’TE ARAP MUTFAĞI
20.11.2019
Yıllar önce Gaziantep’ten Şam’a minibüslerle
pasaportsuz geçiş varken Şam’a gidemediğime hep pişman olmuşumdur.Şimdi ise iş
nedeniyle de olsa Suriyelilerin en yüksek yoğunlukta olduğu Kilis kentine
gitmeyi Arap mutfağını tatma adına geri çeviremezdim.Ankara’dan 1 saatlik uçak
yolculuğuyla Gaziantep’e oradan da 1 saatlik taksi yolculuğuyla Kilis’e varmayı
başardım . Kilis sınıra 4-5 km uzaklıkta olan zamanında kaçakçılığın yoğun
olduğu bir yer, şuanda da en çok kaçak sigaranın satıldığı küçük bir şehir. Ankara’da
olsa hepsi kapatılır. Neyse buradaki işimiz yemek ve tarihi Kilis sokaklarını
arşınlamak.
Burası Arap mutfağı ile Antep mutfağının harmanlandığı küçük
bir yer. Göze çarpan ilk şey 3 dükkandan biri küçük kebapçı dükkanları diğeri
tatlıcılar. Taze meyve suyu dükkanlarını da atlamayalım. Gece sakin olmasına
rağmen gündüz hayat çok hareketli.
Buranın en ünlü kebabı Kilis tava, tepsi içinde baharatlı
kıymanın fırında pişirilmesiyle oluşan oldukça lezzetli ve doyurucu.Porsiyonu
13-18 TL arası ki yanında gelen mezeler doymanıza yetiyor da artıyor. Halkında
küçük fırınlarda sıkça yaptırdıkları bir kebap.Ürdün’dede Kilis kebabının
tahinlisini yemiştim oldukça başarılıydı.Dürüm ciğer, adana ve tavuk çok yaygın
sabah akşam tüketiliyor 2 şiş 6 TL.
Bu lezzetleri tadacağınız çarşıda yol üzerindeki Muzo
restaurant hem lezzet hemde fiyat olarak 10 numara sağ olsunlar bizi 1 ay
misafir ettiler.
Parça etli bir şölen eşliğinde yemek isterseniz çarşıya 10
dk yürüme mesafesinde Aygün lokantasında deneyebilirsiniz.1 kg et 120 TL civarı
içeceklerle 150 TL 4 kişilik.
Mumbar dolmasını ise Yaren restaurant bulabilirsiniz.Oldukça
zahmetli bir yemek.Kübbülmüşviyye kübülmişi de denir.İçine konulan iç yağının ateş üstünde eriyip bulgur köftesine içten yayılır. Bunu da tatmalısınız.
Muhambara ise annemin acıka'sının benzeri tabi oldukça
baharatlı bir meze. Zaten burada baharatsız hiçbir şey yok.
Birde buralarda sütlü tatlı asla tüketilmiyor.
Tatlılara gelince buraya özgü cennet çamuru ilk sırada
geliyor.Tereyağ kadayıf ve Antep fıstığı tozunun harmanlanmasıyla
yapılıyor.Üstüne kaymak .Gene akşam 18:30
da açılan künefeci ise favori yerimiz kilo 30 porsiyon 7.5 TL önümüzde
yapılıp tepsiden mideye nefis bir lezzet.
Taş kadayıf ve halka tatlı tarzı yerler ise oldukça iyi. Baklava
çeşitleri 50 TL den başlıyor ancak ben sevmedim.Araplara özgü helva cimi değişik
bir tat, cimi peynir demek yani peynir tatlısı.İrmik ve peynirden yapılan ince
hamurun içine gene irmik ve süt karışımı kremanın konulmasıyla yapılıyor.
Ev yapımı 15 cm’lik krepler ise arasına ağız,kaymak veya lor
peyniri konularak Arapların yoğun tükettiği atıştırmalar arasında yer alıyor.
Meyve sularına gelirsek havuç ve mandalina tercih
ettiklerimiz arasında yer alıyor.1 bira bardağı havuç suyu 1 TL.Atom denen
bütün meyvelerin karışım suyu ve yanında
1 tabak meyve dilimleri ise 7.5 TL.Burası bana yaramadı zorla verdiğim kiloları
hızla almaya başladım.Burada yaşasak vay halimize sürekli kebap ve tatlı sonumuz
olur maazallah.

Arap mutfağına gelirsek FUL haşlanmış baklaların üzerine
bolca inceltilmiş tahin ,zeytinyağı ve baharatların olduğu bir çorba tabağı 5
TL.Humus ise üzerine zeytinyağı ve baharatlarla sunuluyor tabağı 6 TL. Felafil
ise Ürdün’de de çok tükettiğim çıtır bir atıştırmalıktı. Nohut ve baharatlarla yoğrulup
yağda kızartılan bir lezzet dışı çıtır içi yumuşak.Tahin ve nohut çok
tüketiliyor.Anteplilerde haşlanmış nohut sarmayla güne başlıyorlar.
Tabii buraya gelmişken Tarihi Hoca hamamına gitmemek
olmazdı.1545 yılında yapılan hamam sessiz sakin 10 numara bir yer.Giriş 12.5 TL
Muzo restaurantın karşısındaki sokakta.
Burada ki mimari yapı Mardin’e benziyor dar sokaklar ve buram
buram tarih kokan bir şehir.Sanırım Fransızlardan kalma bir yapı vardı
.Onun dışında 100 yıllık evler, 500 yıllık camiler ve en ilgimi çeken 300-500 yıllık minareler vardı.Sonuç olarak Kilis
yaşanabilir ucuz ve güvenli bir şehir.





















Hiç yorum yok:
Yorum Gönder